Digiä ihmiskielellä: DNS eli nimipalvelu

| 18.4.2017

Tiedättehän te meidät insinöörit? Puheessa vilisevät omituiset termit ja KKL:t (kolmikirjaimiset lyhenteet). Tässä on nyt aito yritys rakentaa siltaa ihmisten ja insinöörien välille. Ihan ensimmäiseksi käsittelyssä on DNS eli nimipalvelu.

 

Alkuun vielä varoitus insinööreille: tämä on ehdottomasti puutteellinen kuvaus DNS:n toiminnasta, mutta ei saa hermostua. Ja kyllä, insinöörikin on teknisesti ottaen ihminen.

Nimipalvelu on kuin kerrostalon nimitaulu

Nyt sitten ihmiset tarkkana. Jos olet esimerkiksi yrittäjä ja firmallasi on nettisivut, olet todennäköisesti jossain vaiheessa kuullut puhuttavan nimipalvelusta, tai termistä DNS. Ehkä se on tullut esiin nimenomaan ongelmatilanteiden yhteydessä ja mahdollisesti on myös saattanut olla vähän hankala hahmottaa mistä on kyse.

Nimipalvelun voi ajatella olevan kuten kerrostalon ulko-oven lähellä sijaitsevan nimitaulun. Muistat, että olet menossa Hakulisilla käymään, mutta et muista missä asunnossa he asuvat. Nimitaulu kuitenkin kertoo tämän tiedon sinulle ja löydät helposti perille.

Mikäli nimitaulusta puuttuvat tiedot kokonaan, tai se on jäänyt muuton jälkeen päivittämättä, et enää tiedäkään mihin mennä. No joo, voit tietysti käydä kaikki rapun ovet läpi, mutta jos se onkin mallia Neuvostoliitto, eli asuntoja on arviolta tsiljoona? Silloin homma on jo aavistuksen haastavampaa.

Nimipalvelu on siis hyvin olennainen osa internetin toimintaa. Ilman sitä meidän täytyisi tavalla tai toisella muistaa hankalia numerosarjoja, mikä varmasti olisi ruutuvihkokauppiaiden mieleen, mutta muuten tuskastuttavaa. Muista siis, että nimipalvelu on on internetin maailmassa hyvien puolella.

Todellisuudessa nimipalvelu on paljon monimutkaisempi häkkyrä kuin kerrostalon nimitaulu. Mikäli tunnet vetoa suohon upottautumista kohtaan, esimerkiksi tämän Wikipedia-artikkelin kautta voi lähteä harrastamaan sitä.

Simo Kari

Simo Kari

Pääpahis

• Savolais-hämäläinen introvertti, eli kiero, hidas ja umpimielinen. Melko toimiva yhdistelmä.
• Käytännön digitalisaation konkari; tavalla tai toisella jo yli 20 vuotta ruohonjuuritason muutoksessa puurtamassa.
• Osaamista on kertynyt varsinkin näistä aihealueista: IT, markkinointi ja projektinhallinta.
• Innokas penkkiurheilija ja tavallaan innokas kuntoilija.

Share This