Mitä hyötyä digitalisaatiosta on? (osa 2)

| 28.3.2017

[OSA 2] Ensimmäinen osa käsitteli digitalisaation hyötyjä ihmisen perustarpeiden ja tasa-arvon näkökulmasta. Tässä toisessa osassa on ajatus tarkastella liiketoiminnan näkökulmaa muutaman esimerkin kautta, joita löytyy mm. päätöksenteon tehostamisen, globaalien markkinoiden sekä työn tehostamisen ja automatisoinnin kautta.
Osa 1 löytyy täältä.

 

Päätöksenteon tehostaminen

 

Päätöksenteossa on kysymys valitsemisesta vaihtoehtojen välillä. Yksinkertaisimmillaan se voi olla mallia ”kyllä tai ei”, mutta usein päätöksiä tehdään paljon monimutkaisemmissa puitteissa. Tilanteesta riippumatta päätöksentekoa helpottaa mahdollisimman hyvä ymmärrys lähtötilanteesta ja päätösvaihtoehtojen mahdollisista vaikutuksista.

Päätöksenteosta puhuttaessa tarkoitetaan usein ns. isoja päätöksiä, mutta teemme joka päivä kymmenittäin pienempiä päätöksiä, joilla voi niilläkin olla merkittäviä vaikutuksia elämäämme. Jos sinulla on esimerkiksi maaliskuussa jo kesärenkaat autossa ja saat tietää, että aiotun matkasi varrella on kilometritolkulla jäistä tietä, saatatkin valita taksikyydin oman autosi sijasta.

Tiedolla eli datalla on siis suuri merkitys päätöksenteossa. Digitalisaatio on käytännössä räjäyttänyt käytettävissä olevan datan määrän, meidän vain pitää opetella hyödyntämään sitä järkevällä tavalla.

 

Data driven decisioning provides an unfair advantage.

Sandro Catanzaro (2013)

 

Big data on termi, jonka kuulemiselta on ollut vaikea välttyä viime vuosina. Menemättä sen tarkemmin termin sisältöön, monet yritykset ovat onnistuneet hyödyntämään sitä menestyksekkäästi, niin isommissa kuin pienemmissäkin päätöksissä. Esimerkkeinä vaikkapa dynaaminen hinnoittelu asiakaskäyttäytymisestä saatavan datan perusteella, tai ennakoivat huoltotoimenpiteet rikkoutumassa olevan laitteen osalta. Entä, jos autoa ei enää tarvitsekaan viedä määräaikaishuoltoon, vaan ainoastaan silloin, kun siinä on datan perusteella oikeasti tarvetta huollolle?

Yritysmaailman ulkopuolelta voisi mainita esimerkkinä vaikkapa Saksan jalkapallomaajoukkueen, jonka menestyksekkäästä big datan hyödyntämisestä puhuttiin paljon sen mestaruuteen päättyneen vuoden 2014 MM-turnauksen aikana1.

 

Saksan jalkapallomaajoukkue 2014

Kuva: Stemoc

 

Globaalit markkinat

 

Toinen digitalisaation liiketoiminnalle tuoma hyöty on globaalit markkinat. Jos minä haluaisin perustaa kaupan, joka myy niitä kuuluisia venäläisiä perseensuristimia, niin 200 000 asukkaan Lahen talousalue tuskin riittäisi elättämään minua tällä liiketoiminnalla. Mutta jos perustaisinkin sen verkkokaupaksi? Ehkä 7,5 miljardin maapallon asukkaan joukosta löytyisikin riittävästi perseensuristimen tarvitsijoita? Mikäli joku sattuu keksimään edellistä paremman liikeidean (epätodennäköistä, mutta mahdollista), niin vain taivas on rajana, jos sekään.

Suomalaiset ovat jääneet globaalien markkinoiden hyödyntämisessä vähän lähtötelineisiin, mutta edelleenkään ei ole liian myöhäistä sännätä ulkomaan epattojen perään. Ei ehkä kannata perustaa Kymijokea ja Rölliä kampittamaan Amazonia ja Alibabaa, mutta sellaiset yritykset kuin Varusteleka tai Enevo voisivat ihan hyvin saada siivunsa globaalin markkinan valtavasta potentiaalista.

 

Enevo, optimoitu reitti

Kuva: Enevo

 

Työn tehostaminen ja automatisointi

 

Tämä otsikko saa varmasti monella verenpaineen nousemaan ja mieleen tulee kaikki ne epäonnistuneet digiprojektit ja niin kutsutut tehostamishankkeet, jotka ovat saaneet aikaiseksi lähinnä itkua ja hammasten kiristystä. Näinhän se tietysti on, itselläkin niitä tulee kyllä mieleen monia, mutta ei pidä antaa muutosvaiheen osaamattomuudesta johtuvien ongelmien hämätä liikaa. Opettelu ottaa aikansa ja moni ongelma poistuukin oppimisen myötä. Meidänkin nuorimmainen oli muutamia vuosia sitten kävelemään opetellessa vähän väliä nenä vinossa, mutta harvemmin tuo nykyään enää lipastoon törmäilee.

Työn tehostamisesta lienee jokaisella niin paljon kokemusta, etten siihen sen kummemmin paneudu, mutta työn automatisoinnin muista hyödyistä voisi jokusen kirjaimen vielä asetella jonoon.

Yksi hyöty on rutiinitehtävien vähentäminen ja sitä kautta mahdollisuuden tarjoaminen keskittyä mielekkäämpiin tehtäviin. Varmasti on joitakin, joille numeroiden syöttäminen Excelin riveille 7012-8566 on mielekästä tekemistä, mutta ehkä kuitenkin suurimmalle osalle meistä se ei tarjoa kovinkaan paljon.

Toinen työn automatisoinnin kautta saavutettava hyöty on inhimillisten virheiden vähentäminen. Kokeilepa syöttää niitä lukuja Excelin riveille 7012-8566 ilman, että teet yhtäkään virhettä. Siinähän sitten elämänhalusi menettäneenä yrität ties kuinka monetta kertaa käydä taulukkoa rivi riviltä läpi, että missä kohtaa on tullut lyöntivirhe.

 

JATKUU ENSI NUMEROSSA…

Aiheina (ehkä): luonnonresurssien säästö ja maatalouden tehostaminen. Pysy viritettynä.

 

Lähteet:

  1. CIO Insight (2014): Germany’s Secret World Cup Weapon: Big Data
Simo Kari

Simo Kari

Pääpahis

• Savolais-hämäläinen introvertti, eli kiero, hidas ja umpimielinen. Melko toimiva yhdistelmä.
• Käytännön digitalisaation konkari; tavalla tai toisella jo yli 20 vuotta ruohonjuuritason muutoksessa puurtamassa.
• Osaamista on kertynyt varsinkin näistä aihealueista: IT, markkinointi ja projektinhallinta.
• Innokas penkkiurheilija ja tavallaan innokas kuntoilija.

Share This