Mitä on sisältömarkkinointi ja miksi sillä on merkitystä?

| 6.6.2017

Sisältömarkkinointi voi terminä kuulostaa uudelta, mutta käytännössä sitä on tehty jo jopa vuosisatoja. Digitalisaation myötä sisältömarkkinoinnin merkitys on entisestään korostunut ja se onkin monilta osin syrjäyttänyt perinteisten markkinointistrategioiden käyttöä. Digitaalisen markkinoinnin sateenvarjon alle sijoittuva sisältömarkkinointi perustuu pitkälti auttamiseen ja hyödyllisen sisällön tarjoamiseen, joten sen merkityksen kasvu on ollut monelle tervetullut muutos.

Jo muinaiset roomalaiset tiesivät…

No, tiesivät tai eivät tienneet. Sisältömarkkinoinnin voimatekijä Content Marketing Institute kuitenkin paaluttaa infografiikassaan sisältömarkkinointia tehdyn jossain muodossa jo ainakin Benjamin Franklinin ajoista, 1700-luvulta lähtien. Matkan varrelta löytyy muitakin tunnettuja esimerkkejä, kuten vaikkapa Michelin-opas ja Painonvartijat-lehti. Siihen en ota kantaa, että johtiko näistä ensimmäisen ilmestyminen myöhemmin toisen ilmestymiseen.

Sisältömarkkinoinnin historiaa, infografiikka

Lähde: Content Marketing Institute

Digitalisaation myötä sisällön tuottaminen ja jakelu on muuttunut huomattavasti edullisemmaksi ja sitä myötä suurten massojen tavoittaminen on tullut pienenkin yrityksen ulottuville. Sisällöntuotannon edullisuus tai jopa ilmaisuus on kuitenkin sikäli harhaanjohtava ajatus, että tuloksia tuottavasta sisällöstä on maksettava tavalla tai toisella. Parhaimmillaan kuitenkin valuutaksi käyvät hyvä idea ja kova työ, joten maksusta voi selvitä ilman, että lähtee kauhomaan aarrearkun pohjalta viimeisiä kultadubloneita.

Mitä sisältömarkkinointi sitten on?

Varmaan taas vähän eri asioita eri ihmisille, mutta usein sen käsitetään olevan markkinointistrategia, jonka tarkoituksena on tuottaa

hyödyllistämerkityksellistä, sekä johdonmukaista

sisältöä halutulle kohderyhmälle. Totta kai perimmäisenä tarkoituksena on houkutella kohderyhmään kuuluvia ihmisiä asiakkaiksi, mutta kyllähän sisältömarkkinointi on monelle ihmiselle yksi miellyttävimmistä tavoista joutua markkinointiviestinnän kohteeksi.

Jos vaikka vertaa sitä perinteistä puhelimitse tapahtuvaa lehtimyyntiä (jäykästi, mutta määrätietoisesti luettu kolmen minuutin skripti ilman yhtäkään taukoa tai hengenvetoa, ettei asiakas vain pääsisi sanomaan mitään väliin) sisältömarkkinointiin, niin ehkä se on vähän kuin juurihoitoa ja fluorausta vertaisi.

Perinteisessä markkinoinnissa ja mainonnassa kerrot maailmalle olevasi rokkitähti. Sisältömarkkinoinnissa osoitat olevasi sellainen.

– Robert Rose

Miksi sisältömarkkinointia kannattaa hyödyntää?

Tähän kysymykseen pätevät monilta osin samat vastaukset kuin mitä käsittelin aiemmassa postauksessani Mitä on digitaalinen markkinointi? Itse tiivistäisin perustelut nimenomaan sisältömarkkinoinnin osalta seuraavasti:

  1. Ihmiset hakevat yhä enemmän ja enemmän tietoa netistä ennen ostopäätöstä. Lähtöpisteenä on useimmiten Googlen haku.
  2. Ihmiset eivät yleensä jaksa selata hakutuloksia kovin pitkälle, joten kärkisijojen merkitys on suuri.
  3. Googlen hakutulosten kärkipäähän pääsee laadukkaalla ja relevantilla sisällöllä.
  4. Laadukas sisältö ei ole kertakäyttöistä, vaan voi parhaimmillaan jauhaa tulosta jopa vuosikausia.

Tämä oli tietysti monisäikeisen asian brutaalia yksinkertaistamista (täältä voi vaikkapa tutkailla, mitkä tekijät vaikuttavat oletetusti Googlen hakusijoituksiin), mutta ei tuolla kovin kauas totuudesta päädy. Yksinkertaisesti sanottuna sisältömarkkinointi on monissa tapauksissa nykyisin se kaikkein järkevin ja tehokkain tapa tavoittaa kohderyhmä. Ei kuitenkaan aina, eikä se myöskään takaa automaattisesti menestystä.

Sisältömarkkinoinnin onnistumisia

Nykyään netti on pullollaan esimerkkejä onnistuneista sisältömarkkinointikoneistoista. Useimmat niistä tulevat Amerikasta, mutta Euroopassakin on herätty siihen, että maailma on muuttunut, ja että siihen muutokseen pitää sopeutua tai sitten kuihtua pois. Onnistuneita sisältömarkkinoinnin tekijöitä ovat mm. nämä yritykset:

  1. HubSpot. Amerikkalainen markkinointisoftaa tekevä yritys, jonka huippulaadukkaalla blogilla on yli 215 000 tilaajaa.
  2. GoPro. Amerikkalainen urheilu- ja kypäräkameroiden valmistaja, joka on onnistunut valjastamaan asiakkaansa tuottamaan sisältöä heidän puolestaan. GoProlla on YouTubessa lähes 5 miljoonaa tilaajaa.
  3. Random House. Amerikkalainen kustantamo, jonka Pinterest-tilillä on 1,4 miljoonaa seuraajaa.
  4. BrewDog. Skottilainen, verrattain pienehkö panimo, joka on punk-henkisellä markkinoinnillaan onnistunut hankkimaan laajalti kansainvälistä näkyvyyttä. Voi tietysti kyseenalaistaa mikä osuus BrewDogin tekemisestä on sisältömarkkinointia ja mikä jotain muuta, mutta esimerkiksi Twitterissä, Instagramissa ja Facebookissa panimolla on yhteensä yli 500 000 seuraajaa.
  5. Jounin Kauppa. Äkäslompolossa sijaitseva kyläkauppa on eittämättä Suomen kärkinimiä (ellei kärkinimi) sisältömarkkinoinnin hyödyntämisessä. BrewDogin tavoin keinovalikoima ei välttämättä koostu ihan puhdasverisestä sisältömarkkinoinnista, mutta kauppias Sampo Kaulanen on laittanut itsensä täysillä peliin ja hankkinut yritykselleen suomalaisittain huimat yli 570 000 seuraajaa Facebookiin.

Mikä merkitys sitten on näillä seuraajamäärillä? Eikö se nyt ole vähän lapsellista touhua mittailla jotain tykkäyksiä ja kommentteja, kun pitäisi oikeaa liiketoimintaakin pyörittää. Kuulostaako tutulta? Sinä et ehkä ajattele noin, mutta todennäköisesti tiedät setämiehiä, jotka ajattelevat.

No, voihan se olla joissain tapauksissa turhaakin hommaa, mutta asiaa voi myös ajatella siltä kantilta, että esimerkiksi näillä edellä mainituilla yrityksillä on vähintäänkin satoja tuhansia seuraajia, jotka tulevat oma-aloitteisesti ja vapaaehtoisesti seuraamaan heidän digitaalisia kanaviaan ja sisältöjään. Itse asiassa, jokainen näistä esimerkeistä on sellainen, että heiltä löytyy itseään faneiksi kutsuvia seuraajia. Jopa HubSpotilta, jonka kohderyhmänä ovat kuitenkin yritysasiakkaat. Kuinka moni yritys ei haluaisi olla tällaisessa asemassa?

Sytytän mieluummin rahani tuleen kuin käytän niitä perinteiseen mainontaan.

– James Watt, toinen BrewDogin perustajista

Miksi haasteita sisältömarkkinoinnissa on?

Niin, sisältömarkkinoinnin tekeminen ei ole automaattinen pääsylippu markkinoijan nirvanaan. Vaikka Suomessa tullaankin ainakin Amerikkaan verrattuna jälkijunassa, niin kyllähän paikasta auringossa käy kova taistelu ja tungosta on kuin Hulluilla Päivillä. Et taistele näkyvyydestä ainoastaan omia kilpailijoitasi vastaan, vaan ylipäätään sitä valtavaa tiedon tulvaa vastaan, jonka pyörteissä taitaa itse kukin nykyään rimpuilla ison osan hereilläoloajasta.

Tungos, legoukkoja

Lähde: eak_kkk / Pixabay

Toinen haaste on se, että laadukkaan sisällön tuottaminen vaatii työtä ja aikaa. Esimerkiksi itselleni tällaisen blogipostauksen kirjoittaminen kaikkine oheistoimintoineen (kuvien valitseminen ja muokkaus, jakamiset sosiaalisessa mediassa jne.) on noin päivän homma. Ei se ole aina helppoa irroittaa työviikosta yhtä kokonaista päivää siihen, että kirjoittelee blogipostausta, jota alkuvaiheessa lukee ehkä jokunen kymmentä ihmistä, jos siis hyvin käy.

Edelliseen liittyen, sisältömarkkinointi vaatii myös kärsivällisyyttä. Tulokset harvemmin tulevat heti, yleensä myllyä pitää jaksaa jauhaa vähintäänkin useita kuukausia ennen kuin panostus alkaa tuottaa tulosta. Onhan niitä kultasormiakin, jotka pystyvät taikomaan nopeita tuloksia, mutta aikaisempikaan onnistuminen ei takaa automaattisesti tulevaisuuden onnistumisia. Ajattele vaikka elokuvateollisuutta, jossa on hieman samaa kuin sisältömarkkinoinnissa. Kuinka paljon Hollywoodissa on niitä tuottajia tai ohjaajia, jotka pystyvät joka kerta tekemään hittielokuvan? Ei taida olla yhtäkään. Ehkä joku Steven Spielberg saattaa päästä lähelle, mutta hänen ei enää tarvitsekaan kaivella kultadubloneita arkun pohjalta, koska ne pursuavat reunojen yli.

Viimeisenä täytyy vielä mainita se, että pelikenttä muuttuu koko ajan. Ihan jatkuvasti tulee ulos uusia työkaluja, uusia palveluita, uusia kanavia ja ties mitä. Jotkut niistä jäävät elämään, useimmat eivät. Niitä täytyy kuitenkin seurata tarkkaan, koska aikaiset omaksujat ovat usein vahvoilla, koska pääsevät valtaamaan alaa silloin, kun yrittäjiä ei vielä ole kuin hyttysiä kesämökin rannassa.

Tässä oli taas lyhyt tai enintään puolipitkä raapaisu aiheesta, joka ehdottomasti ansaitsee pitemmänkin perehtymisen. Jos haluat saada vinkkejä siihen, millä tavoin oma yrityksesi voisi hyödyntää sisältömarkkinointia, tilaa ilmainen kartoitus tuosta yläpuolelta, niin katsotaan löytyykö siihen apuja. Tämä ei siis sido mihinkään, saat pitää raportin ja tehdä tai olla tekemättä sen kanssa miten parhaaksi näet.

Simo Kari

Simo Kari

Pääpahis

• Savolais-hämäläinen introvertti, eli kiero, hidas ja umpimielinen. Melko toimiva yhdistelmä.
• Käytännön digitalisaation konkari; tavalla tai toisella jo yli 20 vuotta ruohonjuuritason muutoksessa puurtamassa.
• Osaamista on kertynyt varsinkin näistä aihealueista: IT, markkinointi ja projektinhallinta.
• Innokas penkkiurheilija ja tavallaan innokas kuntoilija.

Share This