Nopeita vinkkejä LinkedIn-valeprofiilien havaitsemiseen

| 19.5.2017

LinkedIn-palvelussa törmää aika usein yhteyspyyntöihin, joiden lähettäjää ei tunne ennestään. Osa näistä on valeprofiileja, joiden takana olevat henkilöt tuskin käyttävät näin keräämiään tietoja hyviin tarkoituksiin. Itse teen aina tuntemattoman henkilön kyseessä ollessa ihan ensimmäiseksi pikaisen tarkistuksen, että vaikuttaako profiili aidolta. Tässä muutamia vinkkejä pikatarkistuksen tekemiseen.

1. Profiilikuvan tarkistus

Tämä on hyvin yksinkertainen keino, jolla olen itse saanut useammankin valeprofiilin havaittua.

Askel 1: Kuvahaku profiilikuvan perusteella. Ainakin Google Chromen käyttäjät pystyvät tekemään kuvahaun suoraan kuvasta klikkaamalla henkilön profiilikuvaa hiiren oikealla napilla ja sitten valitsemalla ”Search Google for image”.

Googlen kuvahaku Linkedin-profiilikuvan perusteella

Askel 2: Kuvahaun tulosten tulkitseminen. Yksi hyvin selkeä signaali on, että kuva löytyy suoraan jostain kuvapankista, kuten vaikkapa Shutterstockista. Toinen on, kuten alla, että samaa kuvaa on käytetty useissa eri paikoissa, eikä kyse ole samasta ammatillisesta yhteydestä. Alla olevassa esimerkissä sopii myös hieman epäillä, onko kyseinen henkilö ollut tohtori O’Reillyn klinikan potilaana.

Googlen kuvahaku Linkedin-profiilikuvalla

Askel 3: Profiilin raportoiminen LinkedIn’lle. Mikäli merkit alkavat vahvasti viittaamaan siihen, että kyseessä on valeprofiili, se kannattaa raportoida LinkedIn’lle (ks. kuvakaappaus alla), jotta muut eivät menisi halpaan. Se on kuitenkin kaikkien käyttäjien etu, että saadaan pidettyä LinkedIn niin ”puhtaana” kuin mahdollista.

Linkedinille kannattaa ilmoittaa valeprofiilista

2. Profiilin tietojen tarkistaminen

Mikäli kuvahaun perusteella ei vielä pysty sanomaan varmasti, onko kyseessä valeprofiili vai ihan oikea henkilö, kannattaa katsoa profiilin tiedot läpi. Tässä muutama kohta, jotka itse käyn tällaisissa tapauksissa tarkistamassa:

  • Kuinka paljon tietoja profiilista löytyy? Suuri osa etenkin aktiivisista LinkedIn-verkostoitujista on käyttänyt paljon aikaa ja vaivaa profiilinsa tietojen täyttämiseen. Mikäli profiili on lähes ”tyhjä”, kuten alla olevassa kuvakaappauksessa, nousee ainakin yksi varoituslippu ilmaan.
  • Kuinka monta kontaktia henkilöllä on? Mikäli näitä on vain vähän (ks. alla), taas on yksi varoituslippu lisää pystyssä.
  • Onko henkilö luonut sisältöä? Mikäli hän on kirjoittanut LinkedIn-artikkeleita, tehnyt päivityksiä, osallistunut keskusteluihin ja niin edelleen, on todennäköisempää, että kyseessä on aito profiili. Näiden puuttuminen ei taas välttämättä tarkoita, että kyseessä olisi valeprofiili, sillä monikaan ei ole kovin aktiivinen osallistuja tässä mielessä.
  • Onko henkilön osaamisia suositeltu? Mikäli henkilön osaamisia ja taitoja on suositeltu, on taas todennäköisempää, että kyseessä on aito profiili. Edelleen, niiden puuttuminen ei välttämättä tarkoita, että kyseessä olisi valeprofiili.

LinkedIn-profiili, jossa on vain vähän tietoja

Myös tässä yhteydessä kannattaa tehdä ilmoitus LinkedIn’lle, mikäli profiili alkaa vaikuttaa valeprofiililta. Jos on yhtä lyhyt lähimuisti kuin itselläni, niin se oli ohjeistettu yllä kohdassa 1.

3. Jo olemassa olevilta kontakteilta tarkistaminen

Tämä ei itse asiassa ole välttämättä nopea keino, mutta jos tässä vaiheessa on vielä epäilys profiilin aitoudesta, kannattaa katsoa, löytyykö joku omista tutuistasi jo tämän profiilin kontakteista. Mikäli löytyy, voit kysäistä tutultasi, että tunteeko hän oikeasti tämän henkilön. Mikäli tuntee, niin sitten homma on siltä osin selvä; profiili on aito, joten voit miettiä, haluatko muuten hyväksyä tuntemattomien ihmisten yhteyspyyntöjä.

Mikäli taas kukaan ei tunnu tuntevan henkilöä, olisin aika varovainen näiden hyväksymisessä. Sitä on vaikea sanoa, mitä tapahtuu (jos mitään), kun tällaisen yhteyspyynnön hyväksyt, mutta miksi kukaan näkisi vaivaa valeprofiilien kanssa, jos ei olisi tarkoitus käyttää niitä jotenkin väärin? Ja sitten vaan taas ilmoitusta LinkedIn’lle, jotta saadaan roskat siivottua pois.

Mitä keinoja sinulla on valeprofiilien havaitsemiseen? Vinkkaa kommentoinnin kautta tuohon alle, mikäli sinulla on jotain toimivaksi havaittuja keinoja.

Simo Kari

Simo Kari

Pääpahis

• Savolais-hämäläinen introvertti, eli kiero, hidas ja umpimielinen. Melko toimiva yhdistelmä.
• Käytännön digitalisaation konkari; tavalla tai toisella jo yli 20 vuotta ruohonjuuritason muutoksessa puurtamassa.
• Osaamista on kertynyt varsinkin näistä aihealueista: IT, markkinointi ja projektinhallinta.
• Innokas penkkiurheilija ja tavallaan innokas kuntoilija.

Share This